2023. évi Kooperatív Doktori Program-Pályázati kiírás

Nyílt ösztöndíjpályázatot hirdet a „Kooperatív Doktori Program Doktori Hallgatói Ösztöndíj” elnyerésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A Széchenyi István Egyetemen a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával meghirdetett Kooperatív Doktori Program célja, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területén tovább bővítse a tudományos kutatási tevékenységet végző munkavállalók létszámát – elsődlegesen az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területeken. Ezen megfogalmazott cél elérése érdekében a Kooperatív Doktori Programban részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a Munkáltatóik KFI problémáin dolgozva a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat, ezáltal a doktori értekezés megvédésével egyidejűleg innovatív megoldásokat hoznak létre.

A Programban való részvétel számos lényegi előnye közül kiemelnénk a következőket:

  • Kutatás-fejlesztés többszintű támogatása:
  • kutatómunka finanszírozása;
  • megfelelő tudományos háttér biztosítása;
  • kiépített kutatási infrastruktúra igénybevétele.

A Program elkötelezett célja a szakmai tudás társadalmi, gazdasági hasznosulásának elősegítése, valamint tehetségek Magyarországon, és a szakmai életpályán való tartása. A résztvevő cégek nemcsak anyagilag tudják így kiemelkedő munkavállalóikat erősíteni, de mint sikeres gazdasági szereplők, a saját célkitűzéseiket, stratégiájukat a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel alátámasztott szakmai ismeretekkel gyarapodva valósíthatják meg.

A Program a PhD képzés teljes időtartamára biztosítja résztvevő munkavállaló számára mind az anyagi, mind a szakmai támogatást.  A pályázóknak ideális lehetőségük nyílik arra, hogy a fogadó doktori iskolával és a Munkáltatójukkal történt megállapodás alapján témavezetőjük és szakértőjük együttműködésével valósíthassák meg kutatásukat.

Az alábbiakban a KDP 2023. évben meghirdetésre került pályázatáról tájékozódhat:

A KDP2023 Program támogatási összegei:

  • KDP ösztöndíj: nettó 400.000,- Ft/hó/fő;
  • témavezető/vállalati szakértő díjazása: 120.000 Ft/hó/KDP ösztöndíjas (amely összeg tartalmazza a bérköltséget és járulékot, továbbá a Munkáltató által fizetett Munkáltatói közterheket is).

Pályázat benyújtására jogosultak: 

  • akik a pályázat benyújtása előtt a fogadó felsőoktatási intézmény által a 2023/24. tanévre meghirdetett doktori képzésre 2023-ban bármely munkarendben felvételt nyertek,

VAGY

  • akik a pályázat benyújtásakor doktori képzés keretében a fogadó felsőoktatási intézménnyel bármely munkarendben doktori hallgatói jogviszonyban állnak és a pályázat benyújtásáig a komplex vizsgát még nem teljesítették.

Továbbá a pályázók vállalják, hogy az ösztöndíjas jogviszony ideje alatt végig, folyamatosan aktív hallgatói jogviszonnyalrendelkeznek, és a KDP ösztöndíjas jogviszony időszakában a munkáltatónál munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állnak, amelyért díjazásban részesülnek.

Az ösztöndíjassal jogviszonyban álló, kizárólag magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltató lehet:

  • költségvetési szerv, költségvetési szerv jogi személyiséggel rendelkező intézménye;
  • kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaság, vagy
  • és nonprofit szervezet.

Felsőoktatási intézmény, valamint Minisztériumok és azok irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szerv a KDP keretében nem lehet Munkáltató, kivéve, ha a doktori hallgató a felsőoktatási intézménnyel vagy a költségvetési szervvel egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll, illetve ha a munkaviszony állami fenntartású oktatási intézményben történő feladatellátásról szól. Továbbá a felsőoktatási intézmény, a Minisztériumok és azok irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szerv Munkáltató lehet a pályázat benyújtását követően történt jogutódlás esetén.

A költségvetési kutatóhelyek és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája a KDP keretében nem lehetnek Munkáltatók.

Nem lehet Munkáltató az a jogi személy, amelyet az Irányító szerv a Kooperatív Doktori Programból kizárt, a kizárás időtartama alatt.

Bővebb információ a KDP-2023 pályázati kiírás részleteiről, és a kitöltendő dokumentumokról itt található:

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal | Kooperatív Doktori Program Doktori Hallgatói Ösztöndíj (KDP-2023) (gov.hu)

 

A Programmal kapcsolatos kérdések esetén a kdp@sze.hu e-mail címen állunk rendelkezésre.

Amennyiben a 2024. évi KDP pályázat meghirdetésre kerül, a naprakész információk mielőbbi publikálásáról gondoskodunk.